Çam ve Sakura’nın ÇSED Raporu: ‘Sahada su baskını olabilir’
İstanbul’da iki gün önce akşam saatlerinde etkili olan şiddetli yağış, Başakşehir ilçesindeki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde su baskınlarına neden oldu. Nisan 2020’de hizmete giren şehir hastanesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporu su baskını ihtimalinin bulunduğunu ortaya koydu.
Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin ÇSED raporunda “İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü tesislerinde yağmur suyu drenaj koşullarının uygun olmaması, alanda su baskınlarına neden olabilir” belirtildi.
‘HASTANE SAHASI KÜÇÜKÇEKMECE HAVZASI’NDA BULUNMAKTADIR’
Raporda, şehir hastanesi alanının, büyük bir yüzey suyu kaynağı potansiyeline sahip olan ve güney ucundan Marmara Denizi’ne bitişik olan Küçükçekmece havzasında yer aldığı belirtiliyor.
Proje alanının yakınında kuzey-güney doğrultusunda Menekşe ve Hasanoğlu derelerinin bulunduğu belirtilen rapora göre, söz konusu alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen taşkın koruma geliştirme alanı içerisinde yer alıyor. Rapora göre, her iki derenin yatakları da su baskını riskine karşı yakın zamanda rehabilite edildi.
Menekşe deresi ile proje alanı sonu arasında 15 ila 130 metre mesafe bulunduğunun belirtildiği rapora göre İSKİ, projeyle ilgili dereler boyunca 20 metre genişliğindeki çalışma şeritlerinin korunmasını talep ederek, en yakın noktadaki kat yüksekliğinin su baskını risk yüksekliğinden yüksek olması. ÇSED raporu, iki dereden kaynaklanan sel riskiyle ilgili etkilerin düşük olduğunu belirtti.
‘Sahada su baskını yaşanabilir’
Raporda şu ifadelere de yer verildi:
“İkitelli ESK tesislerinde uygun olmayan yağmur suyu drenaj koşulları, sahada su baskınlarına neden olabiliyor. Sağlık ve güvenlik açısından bakıldığında, yağış durumunda yüzey suyunun akışı nedeniyle su baskını az ya da çok önemli etkilere sahip olabilir. Yağmur suyunun belediye altyapısına bağlı olacağı göz önüne alındığında bu konuyla ilgili herhangi bir etkinin yaşanmaması bekleniyor” dedi.
‘ACİL MÜDAHALE PLANI HAZIRLANDI’
En çok kamu ihalesi alan şirketler arasında yer alan Rönesans Holding, Başakşehir Şehir Hastanesi’ni inşa etse de İstanbul PPP Sıhhat Yatırım A.Ş. kazanmış. Raporda, şehir hastanesinin faaliyete geçmesi öncesinde İstanbul PPP A.Ş. Şirket tarafından Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Planı (EPRP) hazırlanacağı, söz konusu planın iş kazaları, yangın, yakıt ve kimyasal sızıntıları, su baskını ve deprem gibi doğal afetleri kapsayacağı yazılıyor.
‘HASTANELER İÇİN ÇED GEREKLİ DEĞİL’
Hastane projeleri 2014 yılından bu yana Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamına girmiyor. Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın ÇED Yönetmeliği kapsamındaki projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş istediği belirtildi. 2014 yılında ise Bakanlık ÇED muafiyet yazısı yayınladı. Rapora göre, Sağlık Bakanlığı, projeye ilişkin 2016 yılında ÇED yönetmeliğinin kapsamını yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sordu ancak bakanlık daha önce verdiği muafiyet yazısının geçerli olduğunu belirtti.
Avukat Özgür Erbaş’ın Diken’e verdiği ifadeye göre, daha önce yatak sayısı 100’ün üzerinde olan hastaneler için ÇED raporu zorunluyken, daha sonra yatağı daha yüksek olan hastaneler ÇED kapsamı dışında bırakıldı.
Erbaş, mevzuat değişikliğinin zincir ve şehir hastanelerinin sayısının arttığı döneme denk geldiğini söyledi. Erbaş’ın verdiği bilgiye göre, Sosyal Etki Değerleme raporlarının Dünya Bankası fonları için şart olduğu ancak belgelerle sahadaki gerçeklerin örtüşmemesi nedeniyle Dünya Bankası söz konusu raporlar için yeni kriterler geliştirdi.
‘HASTANE YAKININDAKİ AVM İNŞAATI DEVAM EDİYOR’
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, Türkiye’nin herhangi bir yerinde yapılması planlanan enerji, atık, gıda, hayvancılık, madencilik, kimya, konut, sanayi, su, turizm ve ulaşım yapılarına ilişkin ÇED duyuruları yer alıyor. . Duyuruların ortasında Başakşehir Şehir Hastanesi yakınında bir proje dikkat çekiyor. ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla alınan proje, hastaneye 2 kilometre uzaklıkta bulunan alışveriş merkezi, otel ve lüks konut projesidir. V Mall isimli projenin whitepaper’ında yer alan şu ifade, dün yaşananlardan sonra dikkat çekici hale geliyor:
“Proje alanı ve yakın çevresi; 7269 sayılı kanun kapsamında heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını, su baskını, afet vb. riski yoktur.” (KAYNAK)